Головна » 2013 » Березень » 9 » "Упеелівські фішки". Шукаємо мотивацію дивитись чемпіонат
02:38
"Упеелівські фішки". Шукаємо мотивацію дивитись чемпіонат
Єврокубки, давайте, до побачення!

Сподівались, вірили, чекали… і в одну мить всі разом повилітали. Цього тижня єврокубки залишив останній представник України – її чемпіон донецький «Шахтар». З наступного тижня за баталіями на євроарені ми вже спостерігатимемо не з таким трепетом як раніше. І в цьому навіть є своя вигода, адже не доведеться запаситись валідолом.

Втім, постає інше питання: як дивитись далі чемпіонат України? Звісно, це не стосується фанатів команд УПЛ, а усіх нейтральних українських вболівальників, журналістів, експертів, які не мають улюблених команд серед шістнадцятки найсильніших українських клубів (такі люди є – і серед них ваш автор).

Те саме можна сказати і про окремі команд. Наприклад «Шахтар», який торочив про фінал Ліги чемпіонів, повертається в рідне лігво, отримавши болючого укусу від дортмундських бджіл. Тепер Луческу і компанія напевне проведуть багато часу в роздумах над сенсом людського буття. Адже «гірникам» треба добряче переосмислити, куди вони рухаються, навіщо і що робити далі, аби було краще. Вам це здається стандартним набором штампованих фраз? А ось зовсім ні. І останні розмови про ймовірну відставку Луческу – як підтвердженням цьому. Звісно, контракт Луческу автоматично має продовжитись ще на рік (адже чемпіонство «гірники» виграють, в 1/8 Ліги чемпіонів вийшли, тобто умови угоди румунським фахівцем виконані). Та є великі сумніви, що Луческу зможе струсонути командою. Про це говорять і донецькі вболівальники, які подумують, чи бува не пора подякути Містеру за те, що він зробив для історія команди і міста, й шукати нового фахівця. Одним словом, «Шахтарю» є над чим подумати. Це саме той варіант, коли команда чемпіон і наче все гаразд, але для того, щоб вийти на новий рівень, треба зробити зусилля, стрибнути вище голови. Проте, схоже, ті виконавці, що є нині в основі, не можуть цього зробити. Чи готовий Мірча попрощатись з Рацом, Чигринським, Адріано? Чи готовий Містер змінити консервативним поглядам і оновити команду задля подальшого прогресу?

Саме з думками про наступний сезон дограватимуть цей чемпіонат донеччани і можна собі тільки уявити, наскільки їм буде печально. Єдине, що може потішити самолюбство «гірників» - це тотальна невдача їхнього одвічного конкурента – київського «Динамо».

Ось у кого, а в киян, які йдуть в таблиці четвертими, проблем з мотивацією не мало би виникнути. Але ми постійно читаємо в пресі інтерв’ю, які подають неприємні дзвіночки вболівальникам динамівців: ще рік тому в «Динамо» говорили про боротьбу за чемпіонство (хоч теоретично), трофеї, плей-оф Ліги чемпіонів. Сьогодні кияни вже не такі впевнені у своїх силах і говорять про боротьбу з «Дніпром» та «Металістом». До чого докотилось «Динамо», скажете ви? Ну, можливо, і так. Зараз важко однозначно відповісти на питання – чи то «біло-сині» так деградували, чи «Дніпро» з «Металістом» підтягнули рівень. Мабуть, і те й інше одночасно.

Дивлячись зараз у турнірну таблицю, взагалі усміхаєшся: «Металіст» знову третій! І це при тому, що «Динамо» за спиною. Ну карма якась імені Мирона Богдановича. Рухатись вперед вже давно пора, тож у Харкові, як і в Києві, мотивації вистачатиме.

Хто ще гризтиме зубами газон? В «Дніпра» ситуація та ж само, що й й у «Металіста» приблизно, тут і нічого додати, головне їм своїх позицій не здати, а ось хто має шанс стати сенсацією сезону – це «Чорноморець» Григорчука. За певного везіння і покращення гри (саме покращення, а не пакращення), одесити можуть наздогнати «Динамо». Звучить на перший погляд вкрай кумедно, але з проблемами столичної команди можливо все. І чим для «Чорноморця» це не самоціль? Від шостого місця достатньо відірвались, а до четвірки – рукою подати. Десь там, в глибині душі, «моряки» про це думають і мріють.

З восьми команд, що претендують на перемогу в Кубку України, одразу три є представниками топ-п’ятірки. І великі шанси, що хтось з трійці «Чорноморець»-«Дніпро»-«Шахтар» складе фінальну пару, а отже шоста сходинка може дати путівку в Лігу Європи. І шанси на це є у всіх з 6-ї по 14-ту команду.

Судячи з того, що ми бачили в першому весняному турі, найкращі шанси у «МетаДона», «Іллічівця» і «Карпат». У всіх них є гра, бажання боротись і тренери-мотиватори. Можливо, у «Карпат» дещо кращий мікроклімат, який вдалось налагодити Костову. Тож і за останню путівку в ЛЄ боротьба буде ще та.

Як бачимо, є ще за чим дивитись і за кого переживати. Кажуть, цей сезон може видатись одним з найнецікавіших за останнє десятиліття, однак «Упеелівські фішки» так не вважають. Принаймні, якщо «Динамо» займе місце нижче другого, цей сезон вже увійде в історію і стане в якомусь значенні переломним (чи то пак перехідним).

Северин Стецюк

Категорія: Спорт | Переглядів: 637 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: