Головна » 2013 » Березень » 6 » Мішель Платіні: Можу прогнати з Ліги чемпіонів "Ман Сіті" та ПСЖ
20:54
Мішель Платіні: Можу прогнати з Ліги чемпіонів "Ман Сіті" та ПСЖ

Як чинитиме бос європейського футболу з неслухняними багатіями? Про це і не тільки в інтерв'ю, адаптованому "Футболом 24".

Редактори наймасовішого німецького видання "Більд" викликали керівника найвищого футбольного органу Європи, щоб влаштувати 57-річному французові справжній допит ...

- Кому 25 травня на "Уемблі" Ви вручатимете Кубок європейських чемпіонів - дортмундській "Борусії" чи "Баварії"?

- Можливо, обоє суперників зустрінуться ще на стадії 1/4 фіналу. На цей момент обидві команди можна вважати фаворитами турніру. Улі Хьонес та Райхард Раубаль (екс-президент "Борусії", тепер президент німецького футбольного союзу) під час кубкової гри у Мюнхені подарували мені футболки обох команд. За кого ж мені тепер уболівати?

- Кажуть, що Ви хочете позбутися Ліги Європи та докласти зусиль для розквіту Ліги чемпіонів?

- Ні. Багато пишуть стосовно цього у неправильному ракурсі, навіть ваше видання. Ми просто представили на публіку декілька позицій. На даний момент УЄФА не планує вносити корективи в обидва турніри.

- Чи мають великі клуби та федерації значний вплив на прийняття рішень з боку УЄФА?

- У нашій структурі все відбувається демократично. Якщо ми не можемо дійти консенсусу, то все залишається по-старому. Великі федерації, скажімо, Німеччини чи Іспанії не мають більшого впливу, ніж Вірменія чи Грузія. Всі 53 федерації-члени УЄФА мають однакові права.

- Яка Ваша особиста точка зору стосовно цього питання?

- Ліга Європи - вигідний Кубок, причому для усієї Європи. Тут може перемогти будь-яка команда. Натомість Ліга чемпіонів через свою шалену популярність вбила інші турніри - вона просто знищила їх. Все ж ми намагаємося надати Лізі Європи більшої популярності.

- Євро-2020 у 13 країнах...

- Це надзвичайно прекрасна пригода. Ми робимо це вперше...

- Висуватимете свою кандидатуру на пост президента ФІФА у 2015 році?

- Мені насамперед варто все добре обдумати. Все залежить від того, чи я матиму бажання. У мене в запасі ще декілька місяців для прийняття рішення.

- Чи дозволили б Ви проведення чемпіонату світу 2022 року у Катарі, як президент ФІФА?

- Звичайно, з великою насолодою. Я ж віддав свій голос за Катар.

- Тож Ви не шкодуєте про свій вибір?

- Звичайно, що ні. Я прийняв рішення через особисті міркування. Те ж стосується і Росії як господаря мундіалю-2018. Я єдиний, хто заздалегідь оголосив, за кого голосуватиму. Обидві країни ще ніколи не проводили світові першості. За Катар я віддавав голос за умови виконання двох пунктів. По-перше, через сильну спеку мундіаль має відбутися у зимовий період. Який може бути футбол при спеці у сорок градусів? Для уболівальників це також суцільне пекло. По-друге, співгосподарем турніру також має стати ОАЕ, щоб мундіаль охопив весь регіон.

- Ваша зустріч з тодішнім президентом Франції Ніколя Саркозі та катарцем у листопаді 2010 року за один місяць до голосування дала поштовх до підозри про попередню домовленість...

- Ні. Це все неправда! Саркозі запросив мене на обід. Я думав, що ми розмовлятимемо віч-на-віч. Я здивувався, побачивши там ще прем'єр-міністра Катару. Ось так. Я все одразу зрозумів. Я ж не телепень... Проте скажу відверто: Саркозі ніколи не просив мене голосувати за Катар. Можливо він і хотів цього, але не більше. Ніхто ніколи не чинив на мене тиск у цьому питанні.

- А як щодо Вашого сина, який працює на катарського шейха з ПСЖ? Розумієте, тут закрадаються певні сумніви...

- Зовсім не у тому річ. Лорен працює лише на катарську фірму, яка виробляє спортивні товари. Жодного стосунку до футболу чи ПСЖ тут нема. Мій син - прекрасний юрист і всілякі підозри шкодять його репутації. Він охоче зайнявся би футбольними справами, однак через мою посаду він не має права на це.

- Знаєте про якусь кампанію проти себе?

- Кампанію? Від кого?

- Здається, що проти президента ФІФА Зеппа Блаттера вже розпочали виборчу антикампанію...

- У нас хороші стосунки, однак ми не можемо завжди мати однакову точку зору. Напевно, лише на відсотків зо п'ять усіх питань у нас різні думки.

- Як, наприклад, у системі фіксування голів, яку ви, як романтик, відкидаєте?

- Так, я романтик. Я не хочу у футболі жодної техніки. Зрештою, роботи також грають між собою. Крім того, така система дуже дорога. Для змагань на євроарені ми змушені інвестувати 50 мільйонів євро. Ми радше розраховуватимемо на п'ять арбітрів. Маю на увазі арбітрів на лінії воріт. П'ять арбітрів чи система фіксування голів - кожна національна федерація може самостійно приймати рішення у цьому питанні.

- Фінансова "fair play", фінансовий контроль клубів - це також романтика? Цілком серйозно: чи виключите Ви такі команди як ПСЖ та "Ман Сіті", які фінансують катарські шейхи, з Ліги чемпіонів?

- (Посміхається). Чи мюнхенську "Баварію"? З травня 2014 року фінансова "fair play" зазнає змін. Якщо якийсь клуб не дотримуватиметься обумовлених правил, то ми не робитимемо жодних поступок. У цьому питанні я не буду романтиком, радше справжнім німцем...

Інтерв'ю "Bild" переклав та адаптував Андрій Холявка

Категорія: Спорт | Переглядів: 764 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: