Головна » 2016 » Січень » 4 » Лілль. Про місто та стадіон для збірної України на Євро-2016
21:31
Лілль. Про місто та стадіон для збірної України на Євро-2016
Лілль. Про місто та стадіон для збірної України на Євро-2016
Стадіон-концертний зал чекає на Україну з "гастролями". Фото: Getty Images
"Футбол 24" зібрав цікаві факти про місце, де наша збірна гратиме перший матч групового турніру Євро-2016 з командою Німеччини.

12 червня 2016 року збірній України належить провести перший матч групового турніру Євро-2016 на півночі Франції в передмісті Лілля - містечку Вільнев д'Аск. Кілька цікавих фактів про цей населений пункт і стадіон, де зіграють "синьо-жовті", для вас зібрав "Футбол 24".

 

 

Місто: нове село

Етап знаменитої велогонки "Тур де Франс" у Вільнев д'Аск не менш цікавий.

Насправді стадіон "Grand Stade Lille Metropole" знаходиться зовсім не у Ліллі, а у маленькому (60 тисяч населення) містечку-супутнику Вільнев д'Аск ("Нове село Аска", у дослівному перекладі).

Це справді нове поселення, засноване в 1970-х роках внаслідок злиття декількох дрібних населених пунктів агломерації. Вважається (справедливо) одним з наукових центрів усієї Франції. Приміром, саме тут вперше у світі (!) було запущено "розумне метро" - з поїздами без машиністів, з дистанційним керуванням.

 

Ми тут бували? "Шахтар" невдало гостював


Екс-гравець "Шахтаря" Брандао (праворуч): "І тут я їм, в самому кінці, забиваю!" Чиста правда, забив "Ліллю" в ендшпілі.

Бували. Не на новому стадіоні (на ньому ще мало хто бував), а ось у самому Ліллі - так. Донецький "Шахтар" гостював там в 2006-му році на стадії 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Гостював невдало - програли з рахунком 2:3 (а з урахуванням того, що у матчі-відповіді зіграли 0:0, вийшло зовсім погано). З діючих гравців-кандидатів до збірної України з того складу ще бігають Анатолій Тимощук і Дмитро Чигринський. З них має шанси вийти на поле 12 червня 2016 року у грі Україна - Німеччина хіба що Тимощук.

 

Чому арена має таку назву: через соціалізм!

П'єр Моруа, на честь якого й названо арену. Мабуть самим лілльцам таки видніше?

Стадіон "Гранд Стад Лілль Метрополь" мав таку назву зовсім недовго - у процесі будівництва та після відкриття. Згодом його було перейменовано у "Стад П'єр Моруа" (на честь колишнього мера Лілля і колишнього прем'єр-міністра Франції). Хто такий? Колишній мер Лілля П'єр Моруа (1973-2001) багато зробив для міста. Був також прем'єр-міністром Франції (1981-1984 рр.) в уряді президента країни Франсуа Міттерана. Соціаліст, але "сам собі країна". Навіть у своїй партії він був в опозиції до багатьох колег, через що довго нагорі не протримався. Втім, саме він ввів у Франції пенсійний вік з 60 років, за що йому багато хто досі вдячний.

Помер у 2013 році. І щось нам підказує (вже пробачте за цинізм), саме через цю сумну подію арену і було названо його ім'ям.

 

Особливості арени та матчі Євро-2016: баскетбол і концерти

 

Цікаво, що, згідно задуму, арена не планувалась під стадіон для Євро-2016. Будівництво нового стадіону розпочалось ще в 2004-му, коли чемпіонатом Європи у Франції навіть і не пахло.

Чотири роки роздумували над проектом, будувати почали в 2008-му. Здали в 2012-му.
Ціна будівництва: 282 млн. євро.
Місткість: 50 186 глядачів.

Особливість арени - розсувний дах, який дуже швидко перетворює стадіон у величезний концерт-хол або баскетбольний зал. Між іншим, саме на "П'єр Моруа" встановлено рекорд відвідуваності баскетбольних матчів у Європі - 27 з гаком тисяч глядачів на грі збірної Франції. Ну, а на концертах і більше буває.

Всі матчі Євро-2016, які прийме "Стад П'єр Моруа":
12 червня. Груповий етап. Німеччина - Україна.
15 червня. Груповий етап. Росія - Словаччина.
19 червня. Груповий етап. Франція - Швейцарія.
22 червня. Груповий етап. Італія - Ірландія.
26 червня. Матч 1/8 фіналу.
1 липня. Матч 1/4 фіналу.

 

Хто тут наслідив?

Азар і шини. Що ж воно символізує - незрозуміло. Але французи, мабуть, побачили в цьому якийсь символізм. В українців шини теж мають свій сенс, особливий...

Еден Азар (Бельгія). Нинішній гравець "Челсі" довго і успішно виступав за місцевий клуб "Лілль". За місцевий клуб він провів 4 сезони (2008-2012 рр.) та став одним з провідних гравців команди, заклавши "трамплін" для переходу в "Челсі".

Руслан Меженський, "Футбол 24"

Джерело:

Футбол 24

Категорія: ЕВРО 2016 | Переглядів: 834 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: