Головна » 2013 » Грудень » 14 » Інтеграція в Лігу Європи
03:35
Інтеграція в Лігу Європи
Вдруге поспіль Україна матиме у весняній частині єврокубків 4 команди. Минулого року таке масове представництво країни замахнулося на два фронти, зазнавши краху в кожному з них тільки-но розпочався весняний плей-офф. Цього разу 4 команди підкорюватимуть одну вершину — Лігу Європи.
Інтеграція в Лігу Європи

Будемо сподіватися, справді підкорюватимуть, а не знову складуть зброю, адже помилки для того існують, аби на них вчитися. Тепер вболівальники мають повне право вимагати від "Шахтаря", "Динамо" і "Дніпра" хорошого результату. Окрема історія про "Чорноморець”. Одесити вже стрибнули вище голови, довівши, що фатальні помилки для подальшого успіху робити необов'язково. Звісно, було б неправильно стверджувати, що помилок не було взагалі, але вони виправлялися по ходу турніру. "Моряки” в своїй групі були як на хвилях: сенсаційна перемога в першому турі над загребським "Динамо”, потім дві прикрі домашні поразки від "Лудогорця” і ПСВ, пізніше була виїзна нічия з тим же "Лудогорцем”. 4 пункти після 4 турів — тут здавалося, "моряки” підуть на дно. Але "Чорноморець” прийшов у Лігу Європи без відмазки у вигляді, що їм пробачать виліт з турніру. Звісно, їм би пробачили, але чому б не замахнутись на більше? І вони не просто замахнулися, а вдарили, відправивши в нокаут фаворитів ПСВ та загребське "Динамо". Два останніх матчі в групі — приклад для багатьох, вірити потрібно до останнього. Кажуть, одного бажання у футболі замало, але іноді воно грає ключову роль - одесити матимуть європейську весну.

Без нервів пройшов шлях "Дніпро”, здобувши путівку у плей-офф ще за два тури до кінця групового етапу. Ложкою дьогтю в бочці з медом став вчорашній матч проти "Фіорентини”, де можна було зачепитися за першу сходинку, проте "дніпряни” програли напівдублюючому складу італійців і задовольнилися другою сходинкою, ризикуючи отримати в плей-офф більш сильного суперника. Зокрема з тих, що прибули з Ліги чемпіонів. Проте, на щастя, це буде не "Ювентус”, адже той, як і "Дніпро”, потрапив у число несіяних.

Про "Динамо” можна говорити довго, і частіше це буде нудно. Потрапивши в рівну, але не надто складну групу, кияни до кінця тримали інтригу. До самого кінця! Після голу Бойда на 6-ій хвилині у вчорашньому матчі проти "Рапіда” промайнула думка, що цей кінець таки настав. Слава Богу, минулося. Дякуємо за такий драматичний сюжет, але епізодів з жанру "жахи” можна було уникнути в сценарії .

Не може не тішити той факт, що більше представників у Лізі Європи, ніж Україна, не має ніхто. І тільки Італія, має стільки ж. Що навіть дивно, адже італійці часто зневажливо ставляться до цього турніру. Правда, тут підкріплення прийшло з ЛЧ, яке зовсім не мало бажанню тут опинитися.

Вкотре переконуюсь, що Ліга Європи — це "наш” турнір. Принаймні, поки що. Звісно, було б краще, щоб "нашою" була ЛЧ, але наразі потрібно брати максимум з того, що маємо, і що нам по силам. Хіба не краще мати 4 команди в плей-офф ЛЄ, ніж, наприклад, дві в ЛЧ, які в підсумку займуть останні місця? Можливо, з точки зору фінансової воно не краще, але вболівальникам потрібен в першу чергу футбол. Такий футбол, який був тоді, коли він не був бізнесом.

Найбільш впевнено турнірну дистанцію подолав "Тоттенхем”. Віллаш-Боаш ще минулого сезону дав зрозуміти, що Ліга Європи для нього важливий турнір і він не розуміє своїх колег (особливо по АПЛ), яким не потрібен цей турнір. "Шпори” вийшли зі своєї групи зі 100-відсотковим показником. За це їм можна тільки поаплодувати! Подібним здобутками може похвалитися хіба що "Фіорентина”, але та все-таки одного разу очки втратила.

В Лізі чемпіонів "Зеніт” побив рекорд, вийшовши з групи з найменшою кількістю очок за всю історію турніру. В Лізі Європи таких героїв не знайшлося. Найбільш близьким, аби повторити такий результат був "Марібор”. Словенці пробилися у наступний раунд, набравши 7 пунктів. Не було тут і своїх "Наполі”. Командою з найбільшою кількістю очок серед тих, хто не вийшов, став ПСВ. Але голландці й близько не можуть розділити горе з неаполітанціями, адже набрали лише 7 пунктів.

Хай Ліга Європи — це турнір багатий на несподіванки і ніхто вже сильно цьому не дивується, все ж тут можна віднайти і справжні сенсації. Одна з них — це махачкалинський "Анжи”. Всі ми знаємо, що виборював путівку в єврокубки один "Анжи”, а грав у турнірі зовсім інший. В чемпіонаті Росії зараз "Анжи” аутсайдер з аутсайдерів і впевнено посідає останню сходинку. Про вихід у плей-офф у такій ситуації не мріяв би найбільший оптиміст у світі. Навіть якщо твої суперники "Шериф та "Тромсе”. Але "Анжи” зазнав поразки тільки в двох матчах проти "Тоттенхема” і брав "свої " очки з молдаванами та норвежцями, залишивши їх за бортом.

В усіх інших випадках бачити сенсації чи явні провали в цій Лізі Європи немає сенсу. Далі пройшли ті, хто більше цього хотів. Наприклад, для декого дивно бачити в 1/16 "Маккабі" з Тель-Авіва. Але, на секунду, це чиннний чемпіон Ізраїля! І хіба можна вважати, що "Бордо", який зараз займає 6 сходинку в чемпіонаті, достойніший виходу в плей-офф? Достойніший? Тоді чому йому для цього не вистачило аж 8 балів? Можливо тому, що для декого футбол не розділений на пріоритети?


Автор: 
Олег Телюк
Категорія: Ліга Европи | Переглядів: 654 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: