Головна » 2013 » Травень » 16 » "Бенфіка" - "Челсі" 1:2
00:27
"Бенфіка" - "Челсі" 1:2
Фантастична розв'язка в Амстердамі! На третій доданій хвилині Браніслав Іванович приніс синім другий євротрофей за два роки.

Звездный миг Ивановича

Гол
Браніслава Івановича на третій доданій хвилині фіналу Ліги Європи УЄФА поставив ефектну крапку в одному з найяскравіших єврокубкових фіналів за останні роки.

"Бенфіка" здорово провела початок обох таймів і мала численні можливості відкрити рахунок. Однак всупереч ходу гри успіху першими добилися лондонці, у яких інстинкти природженого форварда-вбивці проявив Фернандо Торрес. І хоча досить швидко "Бенфіці" вдалося відквитати пропущений гол, останнє слово в цьому матчі залишилося за "Челсі". На третій доданій хвилині визнаний майстер гри головою Іванович забив настільки красивий і важливий м'яч, що легенди про нього будуть складати цілі покоління.

Лісабонці, яких пов'язували приємні спогади з Амстердамом, де вони вперше стали клубними чемпіонами Старого Світу, почали свій дев'ятий єврокубковий фінал досить жваво. Вони відразу ж відрядили в атаку велику групу гравців і в дебюті розіграли дві непогані комбінації в штрафному суперника, але після ударів Едуардо Сальвіо і Ніколаса Гайтана м'яч до Чеха так і не дійшов. Трохи раніше сині огризнулися контривпадом - Хуан Мата видав хорошу передачу на Оскара, який не зміг як слід обробити м'яч і момент упустив.

Після того, як "Бенфіка" упустила ще один чудовий момент відкрити рахунок - кілька футболістів так і не змогли вирішити, хто з них буде бити - гра дещо заспокоїлася. Відразу ж на думку прийшли асоціацію з торішнім фіналом Ліги чемпіонів УЄФА, в якому "Баварія" перегравала "аристократів" весь матч і зрештою залишилася без трофея.

Тим часом у "Челсі" за звичаєм намагався щось придумати плеймейкер Хуан Мата, маячив попереду і намагався чіплятися за м'яч Фернандо Торрес, а Оскар разок перевірив реакцію Артура ударом здалеку. Поступово англійцям вдалося трохи вирівняти гру, правда, "Бенфіка" все одно виглядала небезпечніше. На 33-й хвилині дружина Жоржа Жезужа, яка здолала у чвертьфіналі "Ньюкасл", зробила чергову вилазку до воріт Чеха - у центрі уваги знову виявився Гайтан. Як і в попередньому епізоді за участю аргентинця, м'яч після його удару просвистів вище воріт.

Відповіддю синіх, ненадовго заволоділи м'ячем, став щільний постріл з лінії штрафного новоявленого рекордсмена "Челсі" по забитих голах Френка Лемпарда - Артур в акробатичному стрибку перевів м'яч на кутовий. Перерва трапився кілька невчасно для "Челсі", який завершував першу половину в атаках, а другу почав, здебільшого обороняючись. "Бенфіка" видала настільки ж жвавий старт, як і в першій половині. По разу створили небезпеку Гайтан і Родріго, а Кардосо вдалося навіть головою послати м'яч у сітку. На щастя для "Челсі", арбітр скасував взяття воріт через офсайд.

Гол же прийшов звідти, звідки його зовсім не чекали. Після розгонистої атаки "Бенфіки" на вістрі опинився Сальвіо, який завдав небезпечного удару з "другого поверху". Чех виявився на висоті, намертво зафіксувавши м'яч, і тут же рукою ввів його в гру. У районі центрального кола снаряд опинився у Мати, який тут же відпасував Торресу. Іспанець зробив ривок на метрів 30, залишив позаду себе Луїзао, спокійно обвів Артура і закотив м'яч у порожні ворота.

Втім, футболісти Рафаеля Бенітеса лідирували в рахунку всього вісім хвилин. Ледве тільки здалося, що в матчі настав перелом, як все повернулося на круги своя. "Бенфіка" отримала справедливу винагороду, коли захисник лондонців Сесар Аспілікуета зіграв рукою у власній штрафній. Оскар Кардосо довго не наважувався пробити з "точки", але в грі нервів все ж взяв верх над Чехом і забив 601-й гол "орлів" у єврокубках - 1:1.

Наступна десятихвилинка пройшла в досить динамічною боротьбі і на високих швидкостях, з чого випливало, що команди і не думали давати собі перепочинок. На 82-й хвилині ситуацію загострив Кардосо, чий постріл з-за штрафної під поперечину парирував Чех, а три хвилини потому сольний прохід Раміреса увінчався ударом у Луїзао.

Кульмінацією такої двосічна гри на 88-й хвилині міг стати постріл Лемпарда метрів з 22. Міг, але не став - поперечина. А на третій доданій Іванович після подачі Мати з кутового на дальню штангу головою по високій дузі відправив м'яч у сітку. Але і це було ще не все - в час, що залишився лісабонці встигли дістатися до чужого штрафного і в гармидері біля воріт ледь не запихали м'яч у сітку.

Фортуна цього вечора повернулася до "Бенфіці" спиною - фантастична розв'язка стала для неї справжньою трагедією, і виграти перший за 51 рік єврокубок вона так і не змогла.
Ну а "Челсі" став першим клубом, який одночасно буде володіти трофеями двох головних клубних турнірів УЄФА - нехай і протягом усього тижня.

© UEFA.com 1998-2013. All rights reserved.

Категорія: Спорт | Переглядів: 677 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: