Головна » 2013 » Травень » 26 » "Баварія", яку не переміг би сам чорт
14:58
"Баварія", яку не переміг би сам чорт
Зламати всі перешкоди й стереотипи, аби опинитись на вершині. "Футбол 24" аналізує головний матч сезону 2012/13 і заглядає за ширму майбутнього.
Ось він - "чортяка" власною персоною - Ар'єн Роббен. Нарешті з кубком

Чесно кажучи, справжніх поціновувачів футболу фінал не мав здивувати. Хто уважно стежив за євросезоном, розумів, що на "Вемблі" буде безжальна битва. Без розвідки, без компромісів, але з великою повагою суперників один до одного і з чималим завзяттям. А чи може бути інакше, коли зустрічаються на полі два вороги, та ще й у такій грі?

Для "Борусії" то був матч на вміння тримати удар. Перш за все довести собі і світу, що вони, попри великий очковий відрив від "Баварії" в чемпіонаті, можуть конкурувати із супермашиною із Мюнхена в очній дуелі. По-друге, продемонструвати, що "Борусія" може грати класно без Ґетце. Ну і по-третє, показати конкретно "Баварії", що всього за гроші не купиш. Дортмундці часто порівнюють "Баварію" із багачем, а Бундеслігу із супермаркетом, в якому мюнхенці купують найкращий товар, який їм тільки забажається. "Боруссія" ж не закуповується в супермаркетах – їй більше підходять гуртівні, де можна придбати вироби набагато дешевше, але наприкінці отримати відмінний результат. Зрештою, всього цього "Борусія" вчора добилась, крім одного. Вона не виграла Кубок чемпіонів. Але в той же час отримала безцінне - закохала в себе мільйони.

То був чудовий футбольний вечір, який увінчав прекрасний сезон. "Борусія", як і очікувалось, побігла вперед, згадавши свій улюблений "шалений пресинг", на перших хвилинах змівши машину-вбивцю Хайнкеса. Та стартовий пресинг "шершнів" не перетворився в гол лише завдяки відмінній грі Ноєра. Монстр з Мюнхена ожив, оклигав, і наче термінатор "попер" на свою жертву.

Раніше "Борусія" краще чинила опір "Баварії". Вже під кінець першого тайму, після кількох нереалізованих шансів Роббеном, відчувалось, що команді Клоппа потрібен перепочинок, бо командою починає "похитувати", як би сказали оглядачі боксу. "Баварія" увімкнула максимальні швидкості і стримати її "шершні" не змогли б навіть із Чаком Норрісом, який, як вважає Юрґен Клопп, не завадив би "Боруссії" в опорній зоні.

Очікуваний нокдаун прийшов на старті другого тайму. Мюнхен забив заслужений гол, напрацьований. Так, до того часу вже ніхто не згадував супермоментів Левандовського і Ґросскройца, бо підопічні Хайнкеса створили нагод куди більше. Проте в "Боруссії" було багато часу попереду і, як не дивно, вона доволі скоро зуміла відігратись. І тут багатьом здалось, що для "Баварії" це кінець. Ще більше таке відчуття закралось після чергових невикористаних нагод у "Баварії", а особливо після виносу Суботічем кулі з лінії воріт. Тут же згадались всі програні "Баєрном" фінали, нереальне невезіння мюнхенців у матчі з "Челсі", всі вирішальні ігри, які запоров в своїй кар’єрі Роббен. Так, Ар’єн так був схожий на себе цього вечора: жоден його удар "не ліз" у ворота Романа Вайденфеллера. Крім того, цей шалений сезон "Боруссії", її спасіння в грі з "Малаґою", різні статистичні показники – все давало привід думати, що "Баварія" знову отримає облизня, а Тимощук стане українським рекордсменом з отриманих срібних нагород у Лізі чемпіонів.

Але "Баварія" цього сезону є настільки сильною, що жодні прикмети, забобони, фатум, суперники не могли її зупинити. Мюнхенці зламали систему свого злого року, забивши вирішальний м’яч в кінцівці поєдинку, а зробив це сам Ар’єн, філігранно реалізувавши вихід один на один. Це настільки дивовижно і не подібно на "Баварію", що гравці й вболівальники, мабуть, самі здивовані. Проте це абсолютно заслужено, вистраждано у красивому фінальному матчі, та й в грі проти принципового суперника, як вже зазначалось.

Чи могла щось зробити "Борусія"? Мабуть, ні. Команда і так виклалась повністю і віддала все, що мала. "Шершні", відверто кажучи,не найкращим чином навесні виглядали в плані фізичної підготовки (надто багато було віддано восени), тому цілком справедливо, що не могла команда Клоппа протягом всього часу пресувати баварців. Ймовірно, потрібно було робити швидше заміни… Та це зараз вже не має жодного значення, бо краще дортмундців ніхто би вчора не зіграв.

Цей склад "Баварії" довго спинався на Олімп і зірки команди свого нарешті добились. Вже 1 червня команда може оформити хет-трик цього сезону у фіналі Кубка Німеччини, увійшовши назавжди в історію клубу як одна з найкращих команд, що будь-коли була в Мюнхені. І справедливо, що таким гучним і яскравим досягненням Хайнкес завершить тренерську роботу, принаймні, в Бундеслізі. Так, саме тому туди їде Пеп: він привезе нових виконавців, аби освіжити "Баварію", дати їй нову мотивацію і поштовх. Адже клуб хоче встановити правління у Європі, а для цього потрібна плинність кадрів і глибока лава запасних. На відміну від "Борусії", "Баєрн" може собі це у фінансовому плані дозволити, тож чому цим не скористатись?..

"Борусія" не завершує свою історію походу за трофеями. Поки в Дормунді буде Клопп (а є всі підстави вважати, що він там затримається мінімум до 2016 року), цей проект розвиватиметься. "Шершні" хочуть стати суперклубом і назавжди увійти в еліту європейського футболу. Юрґен вже обіцяв зробити все, аби повернутись у фінал за кубком. І знаєте, можливо й добре, що "Борусія" програла фінал. Принаймні, у гравців команди, та й у самого клубу залишиться мотивація й злість працювати далі. Виграй молодь Дортмунда вже цього року Лігу чемпіонів, хтозна, чи це добре вплинуло б на кар’єру і потенціал футболістів, які в статусі переможців, вже цього літа могли б розбігтись по багатеньких клубах у пошуку добрих заробітків. А так наразі вони залишаються єдиним колективом зі своєю романтичною метою.

Ультрас "Борусії" після поразки у фіналі не втратили оптимізму щодо майбутнього улюбленої команди

Днями Клопп сказав, що Роналду – відмінний футболіст, якому на заваді до великого успіху стоїть єдина причина, й ім’я їй Ліонель Мессі. Та в Юрґена, схоже, та сама історія, адже єдиною проблемою в наступні роки для "Борусії" може стати "Баварія". Інших негараздів в дортмундців немає.

Сезон фактично завершено і на душі стало порожньо. Наступний євросезон несе багато інтриг і розпочнеться більш, ніж пафосно, війною між Пепом і Моуром за Суперкубок. Крім того, як ці наставники справлятимуться в своїх клубах з роботою, цікаво буде спостерігати за революцією Моєса в "МЮ", черговими намаганнями "Ліверпуля" повернутись в топ-четвірку Англії, відстежувати ситуацію в Іспанії, яка після відходу Моурінью, чомусь здається, відверто здасть. Зрештою, будуть запеклі сутички неосяжних грошей у Франції між "Монако" і ПСЖ, а ще боротьба Клоппа з Ґвардіолою. Чи зуміє Пеп втримати "Баварію" на вершині і чи вистачить "Борусії" сил на те, аби знову кинути виклик Мюнхену? Ну і звісно наші рідні українські клуби, які, будемо сподіватись, запалять в Європі. Що заважає "Металісту" чи "Шахтарю" доєднатись до "Борусії" і виступити проти сильних світу цього? Адже навіть попри поразку, Дортмунд довів: "Неможливо – це ніщо!".

P.S. Так, Тімо здобув Лігу чемпіонів, але це якось відійшло на другий план. Всі так цього чекали в минулі сезони, коли "Баварія" грала у фіналах Ліги чемпіонів, що коли трофей нарешті дістався Анатолію в руки, сприйняли це як належне. Та головне, що таки він його здобув і може тепер бути собою гордим і пограти у задоволення на завершенні кар’єри у "Зеніті".

Северин Стецюк

Категорія: Спорт | Переглядів: 710 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: