Головна » 2013 » Лютий » 28 » Андронов: Навіть в Росії нема одностайності щодо об'єднаного чемпіонату
21:39
Андронов: Навіть в Росії нема одностайності щодо об'єднаного чемпіонату
Відомий російський журналіст Алєксєй Андронов в інтерв'ю "Футболу 24" виклав своє бачення перспективи створення об'єднанного чемпіонату з футболу України та Росії.

- Алєксєй, як гадаєте, об'єднанний чемпіонат - це реальність?

- Сумніваюся в цьому. Надто багато бачу проблем, які або погано вирішуються, або не вирішуються взагалі. Що найголовніше, крім цих гарних сум, я не бачу інших плюсів і що взагалі ця ідея може дати. Більше того, після озвучення бюджету стало зрозуміло, що тема фінансового фейєр-плей та відповідності йому клубів стала найбільш злободенною.

- Що маєте на увазі?

- Вважаю, абсолютно не припустимим те, що команда, яка посяде останнє місце і програє усі матчі, отримає преміальні за сезон у розмірі 25 мільйонів євро. Це схоже на жарт, причому невдалий жарт. Крім того, це тільки спричинить у відповідь корупцію в Лізі, якщо вона буде існувати.

- Звідки ця цифра взялась у мільярд євро на призовий фонд? Хто дасть такі гроші?

- Очевидно, ці гроші представлять ті люди, які вийшли з цією ідеєю і презентували її ще перед Новим роком. Думаю, ці цифри пояснюються дуже просто - нічим іншим українські клуби не заманиш. Не думаю, що крім "Шахтаря” цей турнір комусь може бути цікавим. Тому що в новій Лізі вплив російських команд буде величезним, зважаючи на те, що навряд в Україні знайдеться організація, що буде готова оперувати такими сумами спонсорських, телевізійних чи якимось іншими надходженнями. Взагалі, це виглядає як банкет під час чуми.

- Почесний президент РФС В'ячеслав Колосков якось висловив припущення про те, що, зважаючи на впертість ініціаторів об'єднання чемпіонатів, можна припустити, що вони знають більше за громадськість чи ЗМІ. Можливо, в цій затії і справді не все так однозначно і через 1-2 роки її реалізують?

- Тут є кілька різних аспектів, які ми справді можемо не знати. По-перше, коли Колосков це говорив, то ми ще не знали які цифри будуть оприлюднені. А ці суми, будьмо відвертими, вражають і здатні зацікавити будь-якого учасника процесу. Припускаю, можуть бути якісь контакти з УЄФА, тим паче, що "Газпром” є одним із спонсорів Ліги чемпіонів УЄФА. Не виключено, що в цьому напрямку ведеться робота. Але наразі я не побачив не те, що однозначної готовності українських клубів та Федерації об'єднуватися, а навіть натяків робити це. Федерація, до речі, отримуватиме 50 мільйонів. І про це не потрібно забувати, гроші ж не малі. Але, повторюю, не бачу у цьому реальності. Тим паче, можна спрогнозувати до чого це може призвести.

Як тільки Україна об'єднається із Росією, Франція захоче зробити те ж саме із Голландією, Італія з Іспанією, Німеччина із Англією. Тоді системі клубного футболу настане кінець.

- Як гадаєте, що може, якщо може взагалі, змусити ФІФА змінити свою позицію? Як ми пам'ятаємо, категорично проти об'єднання висловилася ФІФА, УЄФА ж не така однозначна...

- Справа в тому, що у межах територіальної конфедерації рішення все-одно буде за УЄФА. Інше питання, що ФІФА повинна ініціювати на найближчому конгресі серйозний розгляд цього питання. Їм ж, відповідно, доведеться багато регламентів змінювати. І чи підуть вони на це, не готовий сказати.

- В Україні, як ви сказали, тільки "Шахтарю” цей турнір може бути вигідним. А іншим клубам — ні?

- Не говорив, що вигідним. "Шахтар” наразі я бачу єдиним конкурентно-спроможним українським клубом в цій Лізі.

- Ні "Динамо”, ні "Металіст”, ні "Дніпро” не конкурентноспроможні?

- Ми зараз бачимо результати Ліги Європи, вони достатньо красномовні і дають можливість порівняти згадані вами клуби та, скажімо, "Анжи” чи "Зеніт”. Але, знову таки, потрібно розуміти хто стоїть за клубами. Сумніваюся, що "Динамо” зможе на рівних тягатися із "Зенітом”. А "Шахтар”, до речі, зараз практично гарантував собі місце в Лізі чемпіонів. Важко навіть сказати, що повинно в Україні відбутися, щоби "гірники” втратили місце в цьому турнірі. А у новій Лізі таке може статися. Так, вони можуть отримати певну фінансову вигоду від не потрапляння в єврокубки, Але, думаю, донеччанам достатньо швидко набридне грати із "Спартаком”, "Анжи” і ЦСКА, а не з "Барселоною”, "Ювентусом” чи "Челсі”.

- А як керівництво російських клубів сприймає ідею об'єднання?

- Достатньо саркастично висловився Валерій Карпін. Він сказав, що якщо корпорація, яка стоїть за конкретним клубом, дає такі гроші, подумайте, який клуб виграє цей чемпіонат. Взагалі, в Росії не має одностайності у цьому питанні. Багато хто достатньо обережно це сприймає. У світі спорту, чесно кажучи, навіть не пригадую таких прецедентів, коли з "бухти-барахти” 3-4 клуби взяли і щось кардинально змінили. Постійно посилаються на досвід баскетбольних чи хокейних ліг. Але там усе відбувалося зовсім по-іншому. Ініціаторами були не клуби. Щоб створити хокейну лігу не довелося знищувати жодних чемпіонатів. Навпаки, є умова, що максимум дві команди може бути від країни, але аж ніяк не дев'ять. Баскетбольна ліга існує тільки тому, що банку ВТБ зараз дуже потрібно зайти в Польщу, тому вони польські команди залучили. Зараз же намагаються створити іншу реальність, світ такого ще не бачив.

- Проект дуже складний і затратний в реалізації. Яка вигода від нього?

- Цей проект дасть можливість уникнути фінансового фейєр-плей. Якщо ці усі озвученні суми почнуть перекладати із кишені в кишеню, то в клубів проблем не буде. Якщо аутсайдер, як я говорив, отримуватиме від Ліги 25 мільйонів, то із фінансовим фейєр-плей у нього жодних проблем не буде. Так само і в переможця турніру, який отримає 92 мільйони. Власне, тому викликає питання позиція УЄФА. Адже фінансовий фейєр-плей вводить саме УЄФА, а не ФІФА. Вони повинні бути зацікавленні у детальному вивченні цього проекту і аналізу його ринковості. На мій погляд, ринковим на сьогодні він аж ніяк не є. А що буває з футболом, коли у ньому з'являються у великій кількості "шальні” гроші, можна побачити на прикладі провідних країн. Так, до прикладу Бундесліга у зв'язку із фінансовим фейєр-плей не йде на жодні реформи турніру. До цих пір в клубу не може бути єдиного власника, 50 % плюс 1 акція повинні належати клубу, жодних шейхів тощо. І нічого, стадіони переповнені, футбол розвивається, збірна розвивається і жодних казкових дотацій для цього не потрібно.

- Не надто велику ціну дехто збирається платити для вирішення проблеми із фінансовим фейєр-плей? Є ж, мабуть, і інші, менш затратні механізми.

- Фейєр-плей - це тільки одне із насущних питань. Але воно дуже важливе. Вибачте, але "Анжи” вибуде із "гонки озброєння”, якщо вони зараз нічого не вигадають звідки беруться гроші на нових зірок. Продаж квитків навряд вирішить це питання, та і телевізійні контракти не виростуть відразу у п'ять разів. Тому доведеться пояснювати звідки гроші беруться. Але це лише одна частина айсбергу. Інша - це спроба захопити владу і небажання підкорятися національній Федерації, яка стежить за тим, щоб правила були єдиними для всіх.

Категорія: Спорт | Переглядів: 626 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: